7 gode råd til hjemmeskolen under corona

Tidens fjernundervisning grundet Covid-19 nedlukningen kan være vanskelig for både børn og forældre. Børnene har det ofte svært af flere årsager. Det er helt basalt hårdt at sidde og skulle koncentrere sig ved en computerskærm over så lang tid. Derudover gør distancen til både klassekammerater og lærere at børnene kan føle sig alene, og savner den tryghed der er ved at være fysisk sammen med vennerne og lærerne. Særligt for de elever der i forvejen er lidt utrygge ved at række hånden op i timen, kan det være svært. De kan ikke lige spørge vennen ved siden af, eller få læreren ned på besøg, og stille sit spørgsmål uden resten af klassen lytter med. De savner nærvær. Konsekvensen kan være mistet motivation og manglende skoleglæde, hvilket kan smitte af på indlæringen.

Er vores børn kede af det eller ængstelige, så er vi som forældre det også. Derfor bliver nedlukningens svære vilkår også til en udfordring for forældrene, da børnenes rammer ikke er som de plejer. Forældrene skal stadig passe job, måske endda hjemmefra, men samtidig har børnene andre forudsætninger end normalt, hvilket stiller øgede krav til forældrene og giver flere bekymringer.

Det er en svær tid for alle, og selvom lærerne kæmper en brav kamp og gør en stor indsats, har nedlukningen og de ændrede vilkår konsekvenser for alle parter. Derfor har vi her samlet 7 gode råd, som forhåbentlig kan hjælpe jer som familie bedre gennem tidens fjernundervisning.

1. Fokuser ikke kun på undervisning men også trivsel

Først og fremmest er det vigtigt at I som familie finder det rette fokus og afstemmer forventninger. Rammerne og forudsætningerne er ændret grundet nedlukningen, og derfor kan I ikke forvente at alt bare er som før. Det bør også afspejles i jeres egne forventninger til familielivet, og i forhold til hvad I kan forvente fra jeres børn, lærerne og jer selv. Husk på, at der skal være balance i hverdagen, så det hele hænger sammen, uden at fjernundervisningen giver markant større konflikter eller problemer end normalt. Fokuser på familiens trivsel, og ikke kun på jeres barns undervisning. Gør det bedste I kan under de vilkår der er, uden det går ud over familiens trivsel, og stol så på at skolen nok skal hjælpe børnene godt videre når hverdagen bliver normal igen. Med andre ord; hav ikke kun fokus på undervisning, men også på trivsel.   

2. Afstem hvordan I kan og vil støtte barnet

Det er jer der er cheferne i huset, og jer der sætter rammerne for hverdagen. Sørg derfor for, at I under en rolig stund får snakket tingene godt igennem, så I ved hvem der har ansvaret for hvad, og hvem der gør hvad hvornår. Kun hvis I har struktur, kan I også skabe det for jeres barn. Så tal om hvordan I vil støtte jeres barn ud fra de muligheder I har, og aftal så hvem der gør det det ene og det andet. På den måde undgår I selv konflikter, der også smitter af på barnet. Det er rigtig svært for tiden, når barnet kræver mere, og arbejdsgiver stadig skal tilgodeses. Netop derfor er det så vigtigt I får aftalt hvad I kan, og hvem der gør det.

3. Hjælp dit barn med at skabe struktur

Som forælder er det ikke dig der har ansvaret for at skulle undervise dit barn, heller ikke selvom der er nedlukning og fjernundervisning. Der hvor du dog med fordel kan tage et stort ansvar, er i forhold til at skabe en god struktur på dagen for dit barn. Netop det, kan være enormt svært for barnet selv, når han/hun kan stige helt klatøjet ud af sengen i nattøj, og vælte over foran computerne til undervisning uden at have fået morgenmad. Hjælp dit barn med at skabe en ”rigtig” skoledag, så dagene ikke bare flyder ud i en samlet grå masse. Det kan gøres ved at du får dit barn op i god tid, sikrer der bliver spist morgenmad, og I sammen gennemgår og får styr på hvad der skal ske i løbet af dagen. Hjælp med at planlægge, hvornår de opgaver barnet selv skal løse skal klares, og hjælp også gerne med at barnet får holdt de rette pauser. Måske skal I lave et skema over ugen, og i løbet af dagen kan du følge op. Du skal kort sagt hjælpe dit barn med at skabe en tydelig hverdag, hvor der er forskel på skole, frikvarter og fri.

4. Hjælp dit barn med fællesskabet

Børnene er meget alene i disse uger. Udover at gå i skole hjemmefra, er fritidsaktiviteter også lukket, og hvis forældrene stadig er afsted på job, kan det blive ret ensomt derhjemme. Gør derfor alt hvad du kan, for at hjælpe dit barn med at vedligeholde så meget kontakt og fællesskab som muligt. Du kan støtte dit barn i at foretage online opkald og snakke med vennerne. En gåtur med en god ven eller veninde kan også være en god ide, ligesom nogle af lektierne måske kan løses online sammen med en eller flere klassekammerater.

5. Få en god dialog med læreren

Husk at fjernundervisning også er svært for lærerne. Dels er erfaringerne med at gennemføre det begrænsede trods nedlukningen i foråret, og derudover gør distancen, at det er sværere for lærerne at have samme føling med hver enkelt elev. Derfor er kommunikationen mellem forældre og lærere ekstra vigtig i denne tid. Tag derfor gerne kontakt hvis I oplever udfordringer. Gør det i en god tone, og husk at lærerne også har svære vilkår og kæmper en brav kamp for at hjælpe børnene så godt som muligt.

6. Husk også den gode familietid

Vi er alle påvirkede af situationen på forskellig vis, og det er børnene også. Husk derfor også den gode familietid hvor I spiller spil, går en tur, spiller fodbold i haven eller laver hjemme-biograf søndag eftermiddag. Dine børn nyder det formentlig altid, og særligt i øjeblikket kan det være vigtigt at huske.

7. Vær forberedt på at det hele ikke går efter planen; og det er OK.

Vi har ikke prøvet det her før. Hverken forældre, børn eller lærere. Så vær åben for at det I troede virkede da I planlagde ugen, måske ikke fungerer. Vær derfor fleksible og tilpas efter bedste evne, så I får det bedste ud af det, og stadig forsøger at skabe så normal en hverdag som muligt.

Forrige
Forrige

Vi skal turde at tegne!

Næste
Næste

Skab gode rammer omkring lektierne