Sådan hjælper du dit barn godt tilbage i skolen

Lige om lidt skal mange børn til at tage hul på en ny hverdag, når det igen er tid til at komme tilbage i skolen efter nedlukning og timevis af undervisning online. For både børn og forældre er det en glædelig begivenhed, men det er samtidig forbundet med nye rutiner og rammer, som børn kan reagere meget forskelligt på. Det bliver med andre ord en stor omvæltning for børnene, og som forældre bør man i en periode være meget opmærksomme og støtte barnet bedst muligt. Vi har her samlet en række gode råd til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til en god skolestart ovenpå corona-pausen.

Tal med dit barn om forventninger, glæde, nye rutiner og bekymringer

Nogle børn kan være utrygge over at skulle tilbage i skolen. De bekymrer sig måske om hvorvidt de er sakket bagud til de andre fagligt, eller om de sociale relationer er ændret under nedlukningen. Modsat glæder andre børn så måske bare uhæmmet, og er i virkeligheden ikke klar over, at de kan støde ind i at alt ikke er som før. Tal derfor gerne stille og roligt med dit barn om opstarten. Spørg hvad han/hun glæder sig til, hvad de tror der kunne blive svært, eller hvad de er bekymret for. Undgå at lægge dine egne bekymringer over mistet faglighed, frygt for smitte eller andet over på dit barn. Din opgave er at lytte, anerkende og åbne snakken, så dit barn er forberedt, og tryg ved at komme til dig når/hvis der viser sig at være udfordringer efter opstarten.

Hold øje med dit barns trivsel

De fleste børn glæder sig formentlig til at komme tilbage til vennerne i skolen, men for nogle er det forbundet med en usikkerhed i starten, som kan give lidt ondt i maven. “Har jeg samme plads i fælleskabet som før?” og “"Er min bedste ven stadig den bedste ven?” kan være nogle af de spørgsmål der skaber lidt utryghed. Derfor er det vigtigt at være særligt opmærksom på dit barns trivsel under opstarten. En sund trivsel skaber først og fremmest et barn der har det godt, men er også en forudsætning for læring, og for at turde stille de spørgsmål i timen der fører til læring. Sørg derfor for, at følge nøje med i hvordan dit barn har det, og hvordan det går i skolen i starten. Stil gerne spørgsmål når I sidder i sofaen eller over aftensmaden der hjemme. Spørg nysgerrigt hvordan det er gået, hvilke aktiviteter barnet har deltaget i, og med hvem.

Bak op om fælleskabet

Noget af det vigtigste for dit barn i opstarten bliver at falde ind i fælleskabet igen, og dermed føle sig tryg og tilpas i skolen. Sørg derfor for, at bakke op om fælleskabet og at dit barn deltager i det. Foreslå gerne dit barn at tage initiativ til fælles ting med vennerne også uden for skolen, og er der arrangeret noget fælles så stå til rådighed for transport. Tænk fællesskabet og det sociale som noget der skal genopbygges, og ikke nødvendigvis noget der bare kommer af sig selv.

Tal med lærerne

En god dialog med lærerne er altid vigtig, men måske netop nu mere vigtig end nogensinde før. Tal derfor gerne med lærerne om hvordan I og de kan bakke op om at få genskabt det sociale, og hvordan begge parter kan bidrage til, i et fornuftigt tempo, at få genskabt noget af den faglighed og motivation der er gået tabt under nedlukningen. Husk at der for både lærere og forældre er stor usikkerhed i det her, alle bevæger sig i nyt farvand, så gør det i en god tone og med respekt for hinanden. Oplever dit barn udfordringer og frustration efter opstarten, så tal også med læreren om det, så han/hun er opmærksom, og måske også kan vejlede jer med et par gode råd.

Husk at have tålmodighed

Det er naturligvis vigtigt at dit barn kommer hurtigt tilbage i de nye rutiner, får genskabt det sociale fundament og bygget op på den tabte faglighed. Men det bliver en ny hverdag med nye strukturer og ændrede krav. Sørg derfor for, at have en vis tålmodighed. Husk på at barnet nu pludselig ikke bare skal vælte ud af sengen og over til computeren om morgenen, men rent faktisk op i god tid og være i skolen på et bestemt tidspunkt. Samtidig bliver de faglige krav måske hævet, sammenlignet med undervisningen online, og for barnet rumsterer det sociale aspekt også. Der er derfor mange ting dit barn skal forholde sig til. Hav derfor gerne både lidt tålmodighed og tillid, både til de små ting, som at komme ud af døren om morgenen, men også til det faglige der skal indhentes.

Held og lykke med “skolestarten”.

Næste
Næste

Vi skal turde at tegne!