”Hvorfor skal jeg læse Ove Ditlevsen!?”

Frustrationerne kan være store, når man som barn modtager en bog i dansk. Kongens Fald, Pelle Erobreren eller Tove Ditlevsens samlede værker. ”Hvad får jeg ud af at læse det!?” - tænker mange børn. Derfor kan du, som forælder, give eksempler til børnene fra “deres” verden, når der skal skabes forståelse for eksempelvis dansk eller matematik.

Ærlig talt kunne os i Learny nok heller ikke altid se ideen i at læse Kongens Fald eller digte af Tove Ditlevsen da vi gik i folkeskolen. Det var svært at relatere sig til, og motivationen for at læse dem var ikke altid lige stor. Til gengæld var motivationen for at tænde for Friends eller spille Championship Manager på computeren ret stor.

Philip Gyde Poulsen, adjunkt ved Slotshaven Gymnasium og kendt fra Go’ morgen Danmark, fortæller, at det er vigtigt, at børn kan relatere deres læren til noget, som de synes er interessant. Derfor kan forældre med fordel bruge dette redskab i lektielæsningen i hjemmet. 

Giv konkret feedback og gør det sjovt

”Forældre skal kommunikere, så deres barn tror på, at de kan mestre faget. Der skal gives konkret feedback i lektiehjælpen, så barnet ved, hvad de skal kunne for at blive bedre. På den måde ved de, hvornår de rent faktisk er blevet bedre, og så oplever de succes, der giver motivation og lyst til mere”, fortæller Philip Gyde Poulsen.

Han fortæller videre, at hvis man tager fat i børnenes interesser i hverdagen, kan det hurtigt forvandles til brugbare eksempler i dansk, matematik eller andre fag.

Matematikken kan for de fleste drenge ændres til fodbold. Hvor mange spillere kan du købe, med dette budget? Eller for pigerne, hvordan får du råd til en Justin Bieber billet til 1.500 kroner, når du tjener 90 kroner i timen og betaler skat?  

Analyser det som barnet kan lide

Analyser i dansk kan for mange børn være dræbende. Hvem på 15 år vil læse Kongens Fald frivilligt? Og analysere det? Derfor kan forældre bruge andre kneb, og lade barnet analysere andre tekster, simpelthen for at skabe læringen.

”Som forældre kan du prøve at dreje læringen over på en analyse af f.eks. raptekster” foreslår Philip Gyde Poulsen. Tekster som består af mange ord, men ofte har et budskab. Derfor kan det give forståelse for barnet at analysere det. Med andre ord, kan Kesi altså hjælpe med lektierne.

Hvis barnet selv kan relatere til læringen i hjemmet, kan de altså også få motivation og glæde ved læringen, mener Phillip Gyde Poulsen.

Det vil være med til, at barnet tror på, at de kan mestre faget. Måske også de tunge bøger, som læreren langer ud måned efter måned, og som man uundgåeligt altid trækker til eksamen.

Forrige
Forrige

Sig hej til din nye klassekammerat Learny